Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Μπλέξαν οι κεραίες τους

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/7/08)
Χαώδης κατάσταση επικρατεί στους «σταθμούς βάσης» κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι λειτουργούν χωρίς άδεια και ουδείς γνωρίζει σε τι επίπεδα φθάνει η ακτινοβολία που εκπέμπουν. Ανήσυχοι οι πολίτες προσφεύγουν στα δικαστήρια, παρουσιάζουν μελέτες για επικινδυνότητα των κεραιών που βρίσκονται πάνω στα σπίτια τους «καμουφλαρισμένες».
Τα δικαστήρια (όταν δεν είναι αναρμόδια) αποφασίζουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων (διακοπή λειτουργίας κεραίας) ή και ξήλωμά της με αποφάσεις σχεδόν στα τυφλά, που σπανίως εκτελούνται. Αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι πάντες: Οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς φοβούμενοι για την υγεία τους, ενώ οι εταιρείες λένε ότι «βρίσκονται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα και η επέκταση του δικτύου».
*Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης μιας κεραίας είναι 2,5 χρόνια (στην Ε.Ε. είναι 2-6 μήνες), υποστηρίζουν οι εταιρείες. Θεωρούν ότι πριν πάρουν την έγκριση μπορούν να λειτουργούν αφού έχουν εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Ωστόσο, ελάχιστες εγκρίσεις έχουν δοθεί από τις Περιφέρειες στις απαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
*Εδώ και δύο χρόνια, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις τηλεπικοινωνίες, από τις 4.922 ΜΠΕ που έχουν καταθέσει οι εταιρείες έχουν εγκριθεί 170.

Το 40% του συνόλου (1.969) έχουν υποβληθεί στην Αττική. Απ' αυτές έχουν εγκριθεί 21. Οι κάτοικοι που προσφεύγουν στα δικαστήρια για το ξήλωμα των κεραιών έχουν ως μόνο «σύμμαχο» (όχι και τόσο πρόθυμο) τις πολεοδομίες, που είναι υποχρεωμένες, όταν δεν υπάρχει έγκριση των ΜΠΕ, να εισηγούνται τη διακοπή λειτουργίας της κεραίας.
*Τι υποστηρίζουν τώρα οι εταιρείες;

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση των ΜΠΕ θέτει σε κίνδυνο όσους σταθμούς βάσης δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί. Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε απεγκατάσταση πολλών σταθμών βάσης, που συνεπάγεται χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Το κόστος της επαναδειοδότησης των σταθμών είναι τεράστιο: φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ συνολικά απ' όλες τις εταιρείες».

Επιστημονική διαμάχη

Ο πόλεμος για την επικινδυνότητα των εκπομπών των σταθμών βάσης είναι συνεχής, με αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Οι εταιρείες προτάσουν τις μελέτες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας για τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα είναι πιο ασφαλής η λειτουργία του δικτύου, καθώς οι κεραίες εκπέμπουν πιο χαμηλά κατά 30% από την Ε.Ε. Ωστόσο άλλες έρευνες επιμένουν για το αντίθετο.

*Γεγονός είναι πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει πολύ πιο αυστηρά όρια ακτινοβολίας από τα ισχύοντα στην Ελλάδα, ενώ πολλές είναι επίσης και οι χώρες που έχουν πιο ελαστικά όρια. Υπάρχει και το παράδειγμα του Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου η εκπομπή που επιτρέπεται είναι σχεδόν μηδενική (0,6 V/m). Οι εταιρείες αντιτείνουν, όμως, ότι στην περίπτωση αυτή για να καλυφθεί η επάρκεια του δικτύου έχει επιτραπεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Αυστρίας να εγκαταστήσουν αναμεταδότες μικρής ισχύος σε κάθε τετράγωνο της πόλης.

*Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν;

- Οι εταιρείες απαντούν: Δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Αρκεί να μπει τάξη, ώστε τα δίκτυα να λειτουργούν με επάρκεια.

- Οι πολίτες φωνάζουν: να κατέβουν οι κεραίες από τα σπίτια. Να μειωθούν και άλλο τα όρια, υποστηρίζουν οι ψυχραιμότεροι. Τότε, όμως, πρέπει να τοποθετήσουμε κεραίες μικρότερης εμβέλειας παντού, αντιτείνουν οι εταιρείες.

*Μέσα σε αυτό το χάος έρχεται η πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη. Προβλέπει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ένα είδος ΠΕΡΠΑ) που θα λειτουργεί με ευθύνη της ΕΕΑΕ. Πρόκειται για ένα δίκτυο αισθητήρων, που μετράνε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ τα αποτελέσματα της μέτρησης θα πηγαίνουν σε ένα δίκτυο κομπιούτερ. Το κόστος του συστήματος, που είναι ιταλική πατέντα, υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Δ' ΚΠΣ. Σε πρώτη φάση προβλέπεται πανελλαδική κάλυψη μέσω 1.000 σταθμών μέτρησης (70% σταθεροί σταθμοί και 30% κινητοί) και το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2011.

*Μέχρι τότε όποιος αντέξει. Ολα θα παιχθούν στα όρια ασφαλείας που θα τεθούν. Και σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν ισχυροί παίκτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: